Videoton BR114
vissza
1966
következő

Videoton BR114

 

ADATLAP

1

Ország:

Magyarország

Link
2

Gyártó neve:

Videoton

 
3

Gyártási év (évek):

1966-1967

 
4

Rádió kivitele:

Hordozható táskarádió

 
5

Hullámsávok:

HH, KH, RH, (5,5-7,4 MHz) URH

 
6

Rádiócsövek:

10 tranzisztor

 
7

Kapcsolási rajz:

Elérhető

pdf
8

Megjegyzés:

Eredeti állapotában van

 
9

Egyéb:

OIRT és CCIR URH sávra is készítették ezt a típust

 

 

10 tranzisztorral és 8 diódával működő középszuper táskarádió, ferrit-és teleszkópantennával. A vevőbe lemezjátszó és magnetofoncsatlakozást, valamint belső hangszórót leválasztó külső hangszóró csatlakozót is beépítettek. A készülék egy rádiócsalád tagja, (BR 103A, BR113, BR114), de ez a rádió gépkocsiból nem üzemeltethető, mint a BR 113-as készülék. A készülékek elektromos jellemzőik azonosak, minimális funkcióbeli eltérésekkel megegyeznek.

1966-1969-től gyakorlatilag csak a Videoton gyártott rádióvevő készülékeket. A tranzisztoros készülékek megjelenése a rádió piacát megváltoztatta. Ugrásszerűen megnőtt a kereslet a tranzisztoros rádiók iránt, amelyet a Videoton a Televízió gyártás beindítás miatt is képtelen volt kielégíteni. Sorra jelennek meg a hazai kereskedelemben a külföldi rádiókészülékek, Szovjet, NDK, Cseh, Lengyel, Holland, Japán, ezekkel együtt a csöves rádiók és a magnetofonok is. Ezek a készülékek többségében, minőségben és árban is versenyképesek voltak.

 

 

Fontos események a rádiózás történetéből:

A Kab-hegyi URH adó teljesítménye 3 kW-ról 10 kW-ra nő. Elkészülnek az első sztereó kísérleti hangfelvételek a 6-os stúdióban. A Petőfi rádióban újszerű műsorok készülnek, Ötórai tea, Tánczenei koktél, Csak fiataloknak. Elkezdődik a Rádió irodaépületének építése a Pollack Mihány téren. Stúdiókat korszerűsítenek, ezáltal javul a tánczenei hangfelvételek minősége.

 

 
VISSZA A RÁDIÓMÚZEUM OLDALRA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!