VIRTUÁLIS RÁDIÓMÚZEUM

Kollár Ernő virtuális rádiómúzeuma

RÁDIÓMÚZEUM
Vissza

SIEMENS

next

Siemens gyár története

 

Egy németországi tehetséges család legidősebb gyermekének, Werner Siemens (1816-92) nevéhez fűződik az első vállalat, a Siemens és Halske, valamint a Siemens-Schuckert cég megalapítása 1847-ben. Az 1870-es években tapasztalható rohamos fejlődésnek köszönhetően a cég minden fontos piacon megvetette a lábát és elkezdte terjeszkedését. A Magyar Siemens-Schuckert Művek Villamossági Rt. 1904-ben alakult, erős- és gyengeáramú gyártási profilt létesített.  Az I. világháború előtti években a Siemens vidéki városainkban, nagyvasútvonalak villamosításában vett részt, Pozsonyban és Budapesten pedig villamos gép-, készülék- és kábelgyártást hozott létre.
A Siemens 1914-re világszerte 82 000 alkalmazottal rendelkezett, de az I. világháború következtében elvesztette tőkéjének 40%-át, külföldi vagyonának nagy részét és az összes szabadalmát. Túlélését Carl Friedrich von Siemensnek, az alapító legfiatalabb fiának köszönhette, aki átalakította a cég teljes működését. A főbb működési területeket részlegekbe szervezte, így külön leányvállalatok jöttek létre például az orvosi műszerek és a háztartási gépek gyártására. A Magyarországi vállalat ebben az időben főleg erősáramú rendszereket tervezett és épített. Részt vett továbbiakban is a villamosításban, kábelek lefektetésében, pl. 1936. október 20-21-én Solt és Dunaföldvár között a Duna medrében húzódó kábelek lefektetésében. Megalakulnak itt is különböző leányvállalatok, amelyek kábelgyártással (a volt Villamos gép és Kábelgyár), orvosi műszer gyártásával (a volt, Magyar Siemens Reiniger Művek Rt, később Röntgen /Orvosi Műszergyár Rt.) Ma már ezek vállaltok nem léteznek, de az államosítás előtt ezek a Siemens érdekeltségű vállalatok voltak. A vállalat 1942-ben vette fel a Magyar Siemens Művek Rt. nevet. 1945-től 1947-ig Villamosipari és Kereskedelmi Rt. A II. világháború időszakában a rádiógyártással is elkezdett foglalkozni, nagy állami megrendelésekben bízakodva.1940-1951-ig 33 különböző típusú készüléket gyártott.

Siemens 342VL

Siemens 342VL rádiókészülék

Sajnos a gyűjtők körében viszonylag kevés készülék található, jó állapotban. Az első készülékei 342-es és a 442-es sorozatú elnevezésű készülékek voltak. Több lemezjátszóval ellátott készüléket is gyártottak.
Az államosítás után, mint minden nagyobb vállalat, úgy a Siemens is a Szovjetuniónak jóvátétel címen évekig dolgozott. Majd rádiókészülékei VIKERT néven kerültek forgalomba. 18 éves szünet után indult el a Siemens újabb magyarországi térhódítása. Először az Intercorporation Rt. néven működött, Siemens képviseleti irodaként 1968-tól, majd 1981-ben a Sicontact Kft., már teljes mértékben a Siemens kereskedelmi képviseletét látta el. A rendszerváltást követően önálló cégalapításokkal és a privatizáció során cégvásárlásokkal - Telefongyár, VIV, Erőkar, Kábel Művek - ismét nagy teret kap és szerez Magyarországon.
Napjainkban Magyarországon több mint, kétezren dolgoznak a Siemens csoporthoz tartozó cégeknél. A világ 198 országában mintegy 400 000 munkavállalója van a Siemensnek. Termékei átszövik az élet minden területét.  

Kollár Ernő írása

 

VISSZA
Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA 5 DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos!