VIRTUÁLIS RÁDIÓMÚZEUM

Kollár Ernő virtuális rádiómúzeuma

Restaurálás | Rádiógyűjtők | Hasznos linkek | Hasznos információk | HírekAKTUÁLIS HÍREK ÉS INFORMÁCIÓK

Frissítve: 2018.03.12.

 

Telefonhírmondó állomás, korabeli reklámok
A Telefon-hírmondó beindulásának kezdete, Egger Bernát és Tsa által készített Telefon-hírmondó állomás, 1893-1894-évi korabeli reklámok.

Rádiós börzék 2018.
A fenti link a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban 2018-ban megrendezésre kerülő rádióamatőr, valamint a nosztalgia rádiós börzék időpontjait tartalmazza.

90 éves a Rádió
Ma, 2015. december 1-én 90 éve indult meg hivatalosan a magyar rádiózás. Ebből az alkalomból az első napok archív híranyagait, fényképeit és a rádiózás akkori kezdetleges lehetőségeit mutatom be, egy önálló 11 oldalas olvasható, nyomtatható, kereshető pdf fájlformátumban.

RÁDIÓ születésnapja, 2014.12.01.
Ma, 2014. december 01-én 89. éve, hogy RÁDIÓ Magyarországon is hivatalosan megkezdte adását. A régóta várt eseményt 1925. novemberében megjelent kereskedelmi miniszter rádiórendelete tette lehetővé, amely szerint a rádiókoncessziót Magyarország területére a Telefonhírmondó Rt. kapta meg.

Rádióamatőr Világnap 2014, World Amateur Radio Day 2014
Ma van az amatőr rádiózás világnapja. Minden évben április 18-án megemlékezünk erről a napról. Az idén 89 éve, hogy az amatőr rádiózás szervezett keretek között létezik és hozzájárulhatott a világ vezeték nélküli kommunikációjának fejlődéséhez. Az amatőr rádiózás úttörői 1925-ben Párizsban találkoztak és létrehozták az IARU-t.

World Radio Day 2014, a Rádió Világnapja
Ma van a rádió világnapja. Az UNESCO 2011. szeptember 29-i évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től ünnepeljük a Rádió Világnapját, arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott saját rádiójának létrehozásáról.

A Miskolci Egyetemen állandó rádiótörténeti kiállítás nyílt, R Nagy József írása
A 2012. november 12-én a Miskolci Egyetemen állandó rádiótörténeti kiállítás nyílt. A Németh Ernő és R. Nagy József készülékeiből összeállított kiállításon közel kétszázötven rádió, számos kísérő-anyag, korabeli plakátok, ismertetők, fényképek, szöveges ismertetők tekinthetők meg.

Les Puces de Saint Quen párizsi bolhapiac, Kollár Ernő írása
Párizsba eljutni ma már könnyű. Mindössze két órányi repülőút és egy órás gyorsvasút és metrózás után Párizs szívébe találjuk magunkat. Tudtuk, hogy az októberi néhány napos látogatásunk  alatt  lehetetlen  Párizs minden nagyobb nevezetességét megtekinteni.

HAM RADIO Friedrichshafen 2012, Kollár Ernő írása
A 37. Nemzetközi Rádióamatőr Találkozó és  Kiállítás 2012. június 22-24-e között került megrendezésre a bodeni tó partján fekvő Friedrichshafenben, a DARC (Deutscher Amateur Radio Club  - Német Amatőr Rádió Klub) közreműködésével.

Mészáros Sándor gyémántdiplomás vegyészmérnök, Kollár Ernő írása
2010. novemember 4-én 11 órakor  nyitotta meg életmű kiállítását a BME könytárában. Mészáros Sándor 60 éves mérnöki tevékenységének elismeréséért a BME Vegyészmérnöki Kar dékánjától 2010. május 26-án ünnepélyes keretek között gyémánt diplomát vehetett át a BME aulájában. Ennek tiszteletére rendezte meg Mészáros Sándor az életmű-kiállítását....

Naschmarkt - Bolhapiac, Kollár Ernő írása
Naschmarkt-Bolhapiac egy rádiógyűjtő szemével. Bécs híres piacát a Naschmarkt-ot látogattuk meg 2010. július 17-én, szombaton. Mostanra már turistalátványossággá nőtte ki magát. Az operaháztól néhány utcányira található, és metróval is könnyen megközelíthető.....

Rádiótörténeti kiállítás Budakalászon, Kollár Ernő írása, 2009. 09. 15.
Budakalász Nagyközség 2009. július elsejével várossá vált. A több napos rendezvénysorozaton, a Budakalászi helytörténeti Múzeumban egy időszaki rádiótörténeti kiállítás volt, melyről a fenti linken bővebb információ olvasható.

 

 

Virtuális Rádiómúzeum - Készítette: Kollár Ernő HA5DB 2009.
A fényképek másolása, felhasználása a szerző hozzájárulása nélkül tilos! .